sobota 1. júna 2013

Iridium 7 & Iridium 51


Pôvodne som plánoval na horeuvedenej snímke zaznamenať iba jednu družicu - Iridium 7, ktorá 31. mája o 23:22 SELČ "hodila" nádherný, takmer -8 magnitúdový záblesk. No ako som sa pripravoval na jej fotografovanie, zahliadol som zjasňovať na veľmi podobnej dráhe inú družicu, ktorej záblesk sa v pôvodnej predpovedi (na stránke heavens-above.com) nenachádzal. Neznáma družica dosiahla jasnosti vyše -5 mag, no stihol som zaznamenať len koniec tohto záblesku, počas ktorého už začínala zjasňovať očakávaná Iridium 7 (maxima dosiahla asi 10 sec po prvej družici). Až dodatočne som zistil, že dotyčná "neznáma" družica bola dlhodobo záložná (bližšie info nižšie) Iridium 51, ktorá pravdepodobne kvôli tomu nebola uvedená ani v predpovedi na heavens-above.com. Každopádne fotografia dvojitého, takmer súčasného záblesku družíc Iridium je vcelku efektná a to aj napriek tomu, že je mierne znehodnotená kvôli zahmleniu objektívu spôsobenom veľkou vlhkosťou vzduchu v kombinácii s relatívne chladným počasím. Napravo od družíc sa nachádza súhvezdie Lev.

Americké telekomunikačné satelity Iridium sú v súčasnosti veľmi známym spestrením nočnej oblohy. V kozmickom priestore vo výškach cca 750 km je ich na šiestich operačných dráhach rozložených celkovo 89 (vrátane nefunkčných a záložných) a zabezpečujú satelitnú mobilnú komunikáciu dostupnú prakticky po celej planéte. Zdrojom ich jasných zábleskov je trojica veľkých, extrémne reflexných plošných antén, ktoré pri ideálnom natočení voči Slnku môžu pre pozorovateľa na zemskom povrchu "vyprodukovať" záblesk o jasnosti až -9 mag.

Čo sa týka pozorovaných satelitov - tak Iridium 7 bol vypustený 5. mája 1997 z amerického kozmodrómu  Vandenberg pomocou nosnej rakety Delta 7920. Spolu s ním boli súčasne vypustené 4 ďalšie satelity Iridium. "Neznámy" Iridium 51 bol vypustený 25. marca 1998 z čínskeho kozmodrómu Tchaj-jüan pomocou nosnej rakety Čchang Čeng CZ-2C/SD, spolu s ďalšou družicou (Iridium 61). Iridium 51 mal trochu komplikovanejšiu históriu ako Iridium 7, čo je najskôr aj jeden z dôvodov, prečo nebol zaznamenaný v predpovediach zábleskov na heavens-above.com. Už v decembri 1998 bolo totiž oznámené, že družica je vyradená z operačnej prevádzky a bola prevedená do zálohy. V nej bola až do júla 2012, keď začala byť presúvaná do orbitálnej pozície určenej pre Iridium 7. Napriek tomu samotná Iridium 7 nebola odstavená, a Iridium 51 pravdepodobne poskytuje len určité dodatočné funkcie pre daný orbitálny slot.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára