utorok 9. júla 2013

ALOS & Lacrosse 5


Záblesk japonskej družice ALOS sa mi podarilo zachytiť 8. júla o 22:48 SELČ. Na snímke som neplánovane zaznamenal aj prelet amerického vojenského satelitu Lacrosse 5, ktorý som bližšie popísal pred niekoľkými týždňami. Hoci záblesk ALOSu pripomína na zábere slabší záblesk družice Iridium, v skutočnosti sa jeho záblesky na rozdiel od Irídii približne pravidelne opakovali, ich perióda však bola pomerne dlhá a tak sa na 30 sekundovej snímke podarilo zaznamenať len jeden, ten najjasnejší. Dosiahol takmer -0,5 mag a jasnosť ALOSu po ňom klesla k takmer 6 mag. Lacrosse 5 mal konštantnú jasnosť asi 3 mag. Oba satelity boli zaznamenané pri prechode cez súhvezdie Panna.
Satelit ALOS na orbite

Satelit ALOS (skratka z Advanced Land Observing Satellite), inak nazývaný aj Daichi (z japon. slova Zem) odštartoval 24. januára 2006 z japonského kozmodrómu Tanegašima pomocou nosnej rakety H-2A. Jeho hmotnosť je takmer 4 tony a svojho času bol najväčším a najsofistikovanejším japonským satelitom pre diaľkový prieskum Zeme. Na palube nesie stereoskopické kamery pre snímanie zemského povrchu, rádiometer pre zisťovanie typu povrchu a stavu vegetácie a rádiolokátor so syntetickou apertúrou. Energiu dodával satelitu solárny panel o dĺžke 22 metrov a celkovej ploche 66 metrov štvorcových.

ALOS úspešne plnil svoju misiu na heliosynchrónnej dráhe vo výške cca 690 km až do 21. apríla 2011, keď na satelite došlo k náhlemu poklesu dodávky elektrickej energie a následnému vypojeniu všetkých vedeckých prístrojov. V priebehu nasledujúceho dňa došlo už k úplnému výpadku elektriny a satelit sa definitívne odmlčal. Dôvod tejto udalosti sa nikdy nepodarilo plne objasniť no predpokladá sa, že satelit bol zasiahnutý malým meteoroidom, prípadne kúskom kozmického odpadu. To by vysvetľovalo aj niekoľko úlomkov, ktoré sa neskôr našli na dráhe satelitu. ALOS je tak v súčasnosti "mŕtvym" satelitom, ktorý sa "prevaľuje" na orbite, vďaka čomu však môžme pozorovať spomínané jasné záblesky, ktoré spôsobuje odraz lúčov od jeho veľkého solárneho panelu.
ALOS počas predštartovných príprav

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára