sobota 19. októbra 2013

Raketa Falcon-9 v1.1 (2013-55G)


Druhý stupeň nedávno odskúšanej americkej nosnej rakety Falcon 9 v1.1 som nasnímal 19. októbra 2013 o 18:55 SELČ. Napriek nie úplne najčistejšej oblohe presvetlenej Mesiacom po splne bol objekt veľmi dobre pozorovateľný, pričom na snímku dosiahol jasnosť asi 1,5 mag, pozvoľna však stále zjasňoval a v kulminácii dosiahol takmer 0,5 mag. Na snímke je neplánovane nasnímaný aj dohasínajúci záblesk družice Iridium 57, ktorý dosiahol maximum asi minútu pred začiatkom expozície.
Nedávny štart prvého Falconu 9 v1.1

Raketa Falcon 9 vo verzii 1.1 je najnovším a dlho očakávaným "strojom" známej komerčnej spoločnosti SpaceX. Táto raketa, ktorá nahradila doterajšiu (a dosť odlišnú) verziu Falcon 9 v1.0, sa má na dlhé roky stať oporným nosičom tejto ambicióznej spoločnosti ešte ambicióznejšieho miliardára Elona Muska. K jej prvému ostro sledovanému štartu došlo 29. septembra 2013 z kalifornského Vandenbergu, pričom na obežnú dráhu raketa úspešne vyniesla kanadskú vedeckú družicu Cassiope 1 a niekoľko menších študentských nanosatov. Jeden z nich s názvom CUSat 2 sa od posledného stupňa neoddelil a formálne je teda tento objekt označovaný aj ako CUSAT 2 & FALCON 9 R/B. Hoci bol štart na plánovanú orbitu plne úspešný, neboli dosiahnuté všetky plánované ciele prvej misie tejto rakety. Druhý stupeň sa totiž mal po oddelení družíc reštartnúť a pracovaťaž do vyčerpania všetkého paliva, čoby ho priviedlo na oveľa vyššiu dráhu. Tento skúšobný reštart, dôležitý pre plánované vynášanie družíc na geostacionárnu dráhu sa však zatiaľ z neznámych príčin nepodaril a raketa ostala obiehať na dráhe o parametroch 319 x 1486 km (v čase môjho pozorovania sa blížila k perigeu). Od rakety sa navyše oddelilo viacero menších úlomkov a spočiatku sa myslelo, či nedošlo k explózii motora, neskôr však vysvitlo, že tieto úlomky skôr súvisia so separáciou nákladu rakety.
Porovnanie verzii rakiet Falcon 9

A teraz bližšie k parametrom samotného Falconu 9 v1.1. Je vysoký vyše 68 metrov, v prvom stupni má 9 kyslíkovo-kerozínových motorov typu Merlin 1D a na LEO dokáže vyniesť náklad o hmotnosti až 13 150 kg. V blízke budúcnosti plánovanej ťažkej verzii Falcon 9 Heavy (obr. vpravo, raketa úplne vpravo) sa má táto nosnosť zvýšiť až na neuveriteľných 53 000 kg. Mnou pozorovaný druhý stupeň je dlhý viac ako 12 metrov a má priemer takmer 3,7 metra, čo je spolu s jeho jasným bielym náterom zrejmý dôvod, prečo je tak vynikajúci objekt na pozorovanie. Je poháňaný jedným motorom Merlin 1D upraveným pre prácu vo vákuu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára