pondelok 31. marca 2014

Raketa CZ-3B (2012-18D)


30. marca 2014 som o 20:31 SELČ nasnímal posledný stupeň v súčasnosti najsilnejšej čínskej nosnej rakety Ččhang-čeng 3B (alias Dlhý pochod 3B, skr. CZ-3B). Tento prelet bol zaznamenaný krátko po prechode telesa jeho perigeom, navyše v pomerne veľkej výške nad obzorom a tak bola raketa veľmi dobre pozorovateľná, pričom jej maximálna jasnosť dosiahla cca 1 mag. Boli však zaznamenané aj periodické variácie jej jasnosti spôsobené rotáciou telesa s periódou necelých 10 sekúnd. Na fotografii som ale zaznamenal aj zaujímavý efekt (no pri raketách pomerne často pozorovaný), keď asi od polovice nasnímanej stopy tieto variácie akoby takmer vymizli. Toto bolo spôsobené tým, že os rotácie telesa sa pri svojom obehu od istého okamihu "namierila" priamo na pozorovateľa, takže intenzita svetla odrazeného od objektu sa napriek jeho rotácii z môjho pohľadu takmer nemenila. Tento jav označujú pozorovatelia satelitov ako synodický efekt.
Raketa CZ-3B pred štartom 29. apríla 2012

Raketa CZ-3B odštartovala 29. apríla 2012 z kozmodrómu Si-čchang, pričom na vysokú MEO orbitu úspešne vyniesla dva nové satelity čínskeho navigačného systému Beidou (konkrétne išlo o družice Beidou 2M-3 a 2M-4). Posledný stupeň rakety ostal obiehať na excentrickej dráhe o parametroch 184 x 13 085 km. Za zmienku stojí, že toto je vôbec moje prvé pozorovanie rakety, ktorá bola vypustená z hore menovaného kozmodrómu. Momentálne ide o najjužnejšie položený čínsky kozmodróm (do dostavby kozmodrómu Wenčang na ostrove Chaj-nan), ktorý je zároveň aj najvyššie položeným kozmodrómom sveta (nachádza sa v horskom údolí vo výške 1800 m.n.m.) a Čína ho primárne používa pre štarty družíc na GEO orbitu. Z tohto kozmodrómu odštartovala 14. februára 1996 z rovnakej štartovacej rampy ako mnou pozorovaný objekt raketa, ktorá spôsobila najväčšiu tragédiu čínskej, a možno aj svetovej kozmonautiky. Krátko po štarte sa totiž vymkla kontrole a zrútila sa na blízku dedinu. A hoci podľa oficiálneho prehlásenia čínskych úradov zahynulo len 6 ľudí, neoficiálne odhady hovoria o niekoľkých desiatkach až stovkách obetí (aj keď často uvádzaný údaj 500 mŕtvych bude asi prehnaný).
Kyslíkovo-vodíkové motory YF-75 na 3. stupni rakety

No a teraz k samotnej rakete CZ-3B. Ako som už spomenul, v súčasnosti ide o najvýkonnejší čínsky nosič, ktorý dosahuje nosnosť až 5,5 tony na GTO dráhu a má celkovú výšku takmer 55 metrov. Je trojstupňový, pričom používa aj štyri bočné urýchľovacie motory. Ako palivo v týchto urýchľovacích ako aj prvých dvoch stupňoch využíva toxickú zmes asymetrického dimetylhydrazínu a kyseliny dusičnej. V poslednom stupni má však dvojkomorový raketový motor YF-75, ktorý poháňa výkonná zmes kvapalného kyslíka a vodíka. Celková dĺžka 3. stupňa je vyše 11 metrov a jeho priemer je 3 metre, čo sú rozmery, ktoré ho v kombinácii s jasným bielym náterom robia naozaj dobrým objektom na pozorovanie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára