pondelok 21. apríla 2014

Kryt solárnych panelov Dragonu CRS-3 (2014-22H)


Predštartovná príprava Dragonu CRS-3, kryt solárnych
panelov je označený šípkami
Ako fandovi kozmonautiky mi bola spoločnosť SpaceX vždy veľmi sympatická, no teraz ma veľmi potešila čisto aj ako pozorovateľa satelitov. Po včerajšom úspešnom pozorovaní Dragonu (ktorý je teraz už pevne spojený s ISS) sa mi dnes, 20. apríla, podarilo pozorovať dosť nevšedný objekt - jeden z dvojice krytov, ktoré chránia solárne panely kozmickej lode počas štartu a ktoré sa oddeľujú až po dosiahnutí orbity. Tieto kryty majú tvar obdĺžnikových panelov o rozmeroch cca 2,5 x 1,5 metra a pred oddelením sa nachádzajú na bokoch trunku Dragonu. Hoci pozorovacie podmienky opäť neboli najideálnejšie, objekt bolo možné sledovať bez problémov, pričom vykazoval pravidelné zmeny jasnosti s periódou necelých 20 sekúnd. V maxime pritom jeho jasnosť dosahovala vyše 3 mag. Fotografia vznikla o 20:44 SELČ, dĺžku exp. som zvolil 20 sekúnd. Asi 2 minúty po sledovaní tohto objektu som na podobnej trajektórii pozoroval aj ďalší s podobnou jasnosťou, takmer určite išlo práve o druhý odhodený kryt.
Inštalácia krytu na loď Dragon

Pozorovanie takto malých objektov na orbite nie je časté, no nie až také prekvapivé. Tieto kryty bolo totiž vidieť aj na minule spomínanom "poštartovnom" videu T. Legaulta, navyše ich hlásili aj iný pozorovatelia a tak som ich ľahkú sledovateľnosť očakával aj potom, ako sa rozptýlia po orbite. Pri hľadaní predpovedí preletu však vyvstal problém určiť, o ktorý objekt zo štartu Dragonu presne ide. Na orbite bolo totiž okrem Dragonu samotného zaregistrovaných ešte 7 ďalších objektov, medzi ktorými sú ako spomínané kryty, tak aj pätica malých cubesatov, ktoré boli vypustené z posledného stupňa rakety Falcon-9 pred jej deorbitom. V čase keď píšem tieto riadky, NORAD ešte stále nemal zaevidované, ktorý z daných objektov je ktorý (správne zidentifikovanie im pri takomto väčšom množstve telies vždy nejaký čas trvá). Po analýze času a dráhy preletu z fotografie som ale dospel k záveru, že pozorovaný objekt predstavuje s najväčšou pravdepodobnosťou to, čo majú momentálne označené ako 2014-22B, aj keď stopercentne istý si nie som (preto aj ten otáznik v nadpise). Druhý pozorovaný objekt bol potom asi 2014-22H. Tak alebo tak, to že ide o kryty solárnych panelov Dragonu je prakticky isté, pretože sledovanie mrňavých cubesatov voľným okom je takmer nemožné. Objekt 2014-22B sa pohybuje na dráhe o parametroch 299 x 330 km a tak je otázka len niekoľkých týždňov, kým zhorí v atmosfére.

No a na záver pridávam ešte fotografiu preletu ISS, už aj s pripojeným Dragonom. K jeho zachyteniu pomocou staničného manipulátora došlo o 13:14 SELČ a k pevnému spojeniu k portu stanice o 15:45. Čas fotografie 21:19 SELČ, exp. 25 sekúnd.

Update: 21. apríla už mal NORAD v evidencii objektov z tohto štartu poriadok a tak som mohol definitívne zidentifikovať fotografované teleso ako 2014-22H, druhý neskôr pozorovaný objekt zas bol 2014-22G. Pre zdokumentovanie peripetii pri sledovaní objektov tohto štartu tu ponechávam aj pôvodnú verziu článku, upravujem však správne označenie objektu v nadpise aj s odstránením otáznika.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára