piatok 18. apríla 2014

Raketa Sojuz-U (2014-21B)



Včerajší štart Sojuzu...
17. apríla 2014 o 21:37 SELČ sa mi podarilo odfotografovať posledný stupeň rakety Sojuz-U, ktorá len pred niečo vyše 27 hodinami vyniesla z Bajkonuru na orbitu egyptský satelit EgyptSat-2. Raketa prechádzala takmer v zenite cez súhvezdie Veľký voz a vďaka jej rýchlej, pravidelnej rotácii pripomína jej prelet zaznamenaný na fotografii šnúru perál. Perióda zábleskov bola vskutku krátka a dosahovala necelé 2 sekundy, pričom na horeuvedenej 30 sekundovej expozícii môžme napočítať až 16 maxím (prvé a posledné sú označené šípkami). Jasnosť týchto krátkych zábleskov dosahovala vyše 1 mag. Takáto rýchla rotácia je typická pre telesá rakiet Sojuz-U, v minulosti som ju pri nich pozoroval už viackrát, no pre iné typy rakiet Sojuz je častokrát oveľa pomalšia (čo si možno všimnúť napr. tu a tu). Presný dôvod nepoznám, pravdepodobne to súvisí so spôsobom oddeľovania sa nákladu od nosiča.
...a jeho predštartovná príprava

Ako som už spomenul, štart tejto ruskej rakety sa uskutočnil len deň pred pozorovaním a pre Egypt bol pri ňom vynesený na dráhu vyše 1 tonový satelit pre diaľkový prieskum (skúsil som pozorovať aj ten, no neúspešne). Posledný stupeň známy ako Blok-I sa ostal pohybovať na dráhe o výške 435 x 696 km. Tento štart bol výnimočný v tom, že išlo o posledný štart rakety Sojuz-U s iným nákladom, ako je kozmická zásobovacia loď Progress, pre ktorú sú tieto rakety primárne určené. Sojuzom-U, ktoré sú inak najpoužívanejšou variantou raketovej rodiny R-7,  však už aj tak celkovo zvoní umieráčik a aj pri vynášaní Progressov budú od budúceho roka plne nahradené modernejšími raketami Sojuz-2.

Mimochodom, rozhodol som sa pridať na blog novú kategóriu s názvom Aktuálne štarty, v ktorej budú zahrnuté pozorovania takýchto "čerstvých telies", ktoré boli vypustené max. 30 dní pred pozorovaním.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára