pondelok 5. mája 2014

Raketa Cyklon-3 & dvojica NOSS 3-5


Na horeuvedenej snímke sa zo 4. mája 2014 som o 22:03 zaznamenal jednak dvojicu najmodernejších amerických ELINT satelitov a súčasne starú sovietsku raketu určenú pre vypustenie taktiež v tom čase najmodernejšieho sovietskeho ELINT satelitu. Zatiaľ čo páru NOSS 3-5 som sa na tomto blogu v nedávnej minulosti už venoval (zdes), posledný stupeň rakety Cyklon-3 zo štartu 1987-3 tu má premiéru. Hoci na fotografii sa "NOSSky" zdajú byť jasnejšie ako raketa Cyklon, v skutočnosti sú všetky 3 objekty približne rovnakej jasnosti 3,5 mag (NOSSky boli dokonca ešte o niečo málo slabšie). Efekt tejto zdanlivo vyššej jasnosti je spôsobený tým, že vyššie obiehajúce objekty (v tomto prípade NOSS) sa pohybujú pomalšie a tak ich svetlo stihne "vyryť" na fotografii výraznejšiu stopu ako jasnejší, no rýchlejšie sa pohybujúci objekt (Cyklon). Preto sa presná jasnosť mnohých nízko sa pohybujúcich satelitov z fotografie určuje pomerne ťažko a narozdiel od hviezd tu veľmi nepomáha ani porovnanie s jasnosťou iných satelitov.

Inak spomínané umelé objekty nie sú jedinými zaujímavosťami zaznamenanými na fotografii. Šípkami som na nej označil aj 2 veľké telesá hlavného pásu asteroidov - najjasnejšíu planétku Vesta (tu má asi 6 mag) a najväčší asteroid slnečnej sústavy, alebo správnejšie už trpasličiu planétu - Ceres (7,3 mag). V súčasnosti k nemu smeruje americká kozmická sonda Dawn, ktorá len minulý rok opustila po úspešnom výskume práve Vestu.

No a ešte pár detailov k rakete Cyklon-3 - štartovala z kozmodrómu Pleseck 14. januára 1987 a na orbitu vyniesla satelit pre elektronický prieskum Celina-D pod oficiálnym označením Kosmos 1812. Bližšie technické info k Cyklonu sú uvedené pri zázname pozorovania iného exempláru tohto typu rakety (tu).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára