piatok 20. júna 2014

Raketa H-2A (2014-29F)


Štart rakety H-2A z 24. mája 2014

18. júna 2014 som o 23:41 SELČ odfotografoval posledný stupeň japonskej rakety H-2A, ktorá pri svojom nedávnom štarte vyniesla radarový satelit ALOS-2. Ako vidno z fotografie, jasnosť objektu sa výrazne menila, pričom na začiatku fotografovanej stopy dosiahla asi 2,5 mag, potom mierne klesala, no asi v polke stopy došlo k jasnému bliknutiu, pričom tento krátky záblesk dosiahol takmer -1 mag. Po ňom však jasnosť rakety náhle poklesla k menej ako 4 mag, čo pokračovalo až dokonca zaznamenanej, 30 sekundovej stopy. Po zázname však raketa začala opäť zjasňovať, celkovo by som tak periódu jej variácii odhadol na necelú minútu.

Druhé stupne rakiet typu H-2A patria predovšetkým vďaka svojej veľkosti (dĺžka takmer 10 metrov, maximálny priemer 4 metre) k najlepšie pozorovateľným raketám na orbite. Z uvedeného priebehu jasnosti, ako aj zo známeho tvaru telesa rakety (obr. vpravo), sa tak dá celkom pekne odhadnúť priebeh jej rotácie, resp. ktorá jej časť je ako natočená k pozorovateľovi. Jasná časť trajektórie tak s veľkou pravdepodobnosťou predstavuje odraz od "najhrubšej" časti rakety - vodíkovej nádrže. Jasný, krátky záblesk približne v strede stopy predstavuje pravdepodobne priamy odraz slnečných lúčov od striebristej fólie, ktorá pokrýva nádrž s kvapalným kyslíkom. "Temná" časť trajektórie potom súvisí s následným natočením zadnej, motorovej sekcie k pozorovateľovi.

Čo sa týka štartu tejto rakety, ten nastal 24. mája 2014 z kozmodrómu Tanegašima. Išlo o 24. štart tohto typu rakety v rade, s výnimkou jedného boli všetky bezproblémové, raketa H-2A je tak najúspešnejším japonským nosičom a pripravuje sa jej využitie aj pre komerčné zákazky. Okrem spomínaného primárneho nákladu, družice ALOS-2, boli vypustené aj 4 menšie satelity, mnou pozorovaný posledný stupeň ostal obiehať na dráhe o výške 586 x 609 km. Bližšie technické informácie o rakete H-2A tu nebudem popisovať, časť z nich je uvedená pri zázname inej rakety tohto typu z minulého roka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára