nedeľa 12. októbra 2014

Raketa Unha-3 (2012-72B)


Posledný stupeň severokórejskej rakety Unha-3 som síce fotografoval už v marci tohto roku (bližšie info tu), vtedy mi však jeho pozorovanie trochu znepríjemnila oblačnosť. Skvelá príležitosť na zachytenie jeho preletu nastala opäť až teraz, 11. októbra 2014 o 19:52 SELČ, tentokrát navyše bez oblačnosti. Prelet bol opäť veľmi priaznivý a objekt pri ňom dosahoval v maxime asi 3,5 mag, od marca dráha rakety trochu klesla na súčasnú hodnotu 488 x 580 km.
Porovnanie štartovacej rampy pred a po nedávnej prestavbe
(spolu s raketou Unha-3 a hypotetickou Unha-X)

O minulosti severokórejského kozmického programu som sa rozpisoval pri zázname z marcového pozorovania, tentokrát skúsim povedať čo to o jeho možnej budúcnosti. Samozrejme, severokórejská propaganda po úspešnom štarte z decembra 2012 začala hovoriť o ďalekosiahlych plánoch počítajúcich so zosilnením raketového nosiča a zahŕňajúcich štarty mnohých prieskumných a telekomunikačných družíc, či dokonca mesačnej sondy. Tieto plány v severokórejských podmienkach treba určite brať so značnou rezervou, avšak to, že ich kozmický program napriek medzinárodným sankciám pokračuje a ďalej sa rozvíja je isté. Na kozmodróme Sohae dochádza k rozsiahlym zmenám, pričom najzaujímavejšou je podstatná prestavba štartovacej rampy, z ktorej bola vypustená Unha 3. Zo satelitných snímok vyplýva, že v priebehu posledného roka sa jej výška zväčšila zo 46 metrov až na 60 m, čo umožňuje bezproblémovo vypustiť nosič podstatne väčší, ako bola 30 metrová Unha-3. Tento hypotetický nosič, nazývaný odborníkmi predbežne aj ako Unha-X, by mohol mať až cez 50 metrov a aj bez výraznejšieho zdokonalenia súčasných severokórejských raketových motorov (ktoré je vďaka rozsiahlym sankciám určite obtiažne) by mohol na nízku orbitu Zeme vyniesť satelit o váhe až 5 ton! To by bol naozaj extrémny posun oproti 100 kilogramovému satelitu Kwangmyonsong-3.

Či sa tejto totalitnej krajine podarí v súčasných podmienkach až takýto posun v kozmonautike je nanajvýš otázne, každopádne je zrejmé, že v prípade úspechu to opäť vyvolá silné negatívne medzinárodné reakcie kvôli stále trvajúcim obavám ohľadne vojenského zneužitia raketového programu. Dostavba Sohae podľa analýz finišuje a podľa niektorých by sa o nový orbitálny štart mohla Kórea pokúsiť už v decembri tohto roku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára