utorok 13. januára 2015

Raketa Falcon-9R v1.1 (2015-001D)


Tento rok otváram pozorovania satelitov snímkom objektu z prvého štartu tohto roku. Je ním posledný stupeň rakety Falcon-9, ktorá pred pár dňami vyniesla zásobovaciu loď Dragon CRS-5 k ISS. Nanímal som ho 13. januára 2015 o 6:19 SEČ na 25 sekundovú expozíciu. Kedže v minulosti som už druhý stupeň Falconu-9 pozoroval (vid tu), tušil som, že nesklame. A nesklamal. Objekt bol bez problémov pozorovateľný a to napriek vysokej oblačnosti a mierne presvetlenej oblohe. Jasnosť tohto veľkého bieleho "valca" totiž v maxime dosahovala asi 0 mag, pričom zároveň vykazovala periodické zmeny klasicky svedčiace o rotácii objektu.
Horná časť rakety Falcon-9R v1,1 pri
štarte s Dragonom CRS-5

Štart tohto Falconu, ktorý z Cape Caneveralu prebehol 10. januára, bol iný oproti minulým, o čom svedčí aj prídavné označenie R, teda "reusable" - znovupožiteľný. Pri tomto štarte totiž prebehol historicky prvý pokus o kompletnú záchranu prvého stupňa nosnej rakety - čo je cieľ, o ktorý sa spoločnosť SpaceX už dlhodobo usiluje, pretože jej to môže v blízkej budúcnosti umožniť výrazne zníženie nákladov na štart. Preto mal po skončení práce pri vynášaní nákladu a  oddelení sa od druhého stupňa prvý stupeň Falconu-9 bezpečne pristáť na plávajúcej plošine v Atlantickom oceáne. Žiaľ neprebehlo to úplne podľa predstáv - posledný stupeň sa síce na plošinu trafil, avšak kvôli zlyhaniu hydraulickej stabilizácie na ňu narazil tvrdo, pričom bol kompletne zničený a mierne poškodil aj samotnú plošinu (vid obr. nižšie). Problém bol však už identifikovaný a o ďalší pokus sa spoločnosť SpaceX pokúsi už pri nasledujúcom štarte Falconu-9. Nehladiac na tento nie celkom vydarený, no zaujímavý pokus, štart ako taký bol úplne úspešný a Dragon sa bezpečne dostal na svoju orbitálnu cestu k ISS, ku ktorej sa úspešne pripojil 12. januára.
A takto skončil 1. stupeň rakety pri pokuse o pristátie na plošine

A podľa všetkého práve vďaka pokusu so znovupoužiteľnosťou nám na orbite ostal aj druhý stupeň, ktorý je normálne pri štartoch tohto typu rakety na LEO dráhy pomocou zvyškov paliva z orbity kontrolovane stiahnutý. Avšak prvý stupeň Falconu 9R je kvôli istým technickým prídavkom súvisiacim s jeho pristátím o niečo ťažší, čím sa trochu znižuje jeho nosnosť a práve toto musel vykompenzovať 2. stupeň, ktorému už ale neostalo takmer žiadne zvyškové palivo na deorbit manéver. Ostal sa tak pohybovať na nízkej dráhe, ktorá v čase fotografovania dosahovala parametre cca 190 x 320 km. Na tak nízkej orbite ale dlho nevydrží a už o pár dní nekontrolovane vstúpi do atmosféry, pričom sa tak môže stať nad akýmkoľvek územím medzi 51. stupňom severnej a južnej zemepisnej šírky. Je tu teda veľmi malá pravdepodobnosť, žeby nám nejaké kúsky tejto rakety mohli dopadnúť aj na naše územie podobne, ako sa to stalo nedávno v Brazílii (vid môj minulý príspevok).

Update: Druhý stupeň Falconu nakoniec vstúpil do atmosféry 17. januára nad Amurskou oblasťou v Rusku, kde náhodní pozorovatelia nasnímali toto fascinujúce video:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára