piatok 12. júna 2015

Yaogan 6


V niektorých až príliš zjednodušených poučkách sa píše, že satelit na oblohe od lietadla najľahšie rozlíšite tak, že nebliká, ale má konštantnú jasnosť. My však veľmi dobre vieme, že to vôbec nemusí byť pravda a je množstvo satelitov, ktorých jasnosť počas ich preletov značne kolíše, napriek tomu ich od lietadla skúsené oko veľmi ľahko rozlíši. No aj tak existujú objekty, ktoré občas dokážu zneistiť aj skúseného pozorovateľa.
Štart Yaoganu-6 pomocou
rakety CZ-2C

A to je aj prípad čínskeho satelitu Yaogan-6. Keď som ho pred niekoľkými  týždňami prvýkrát spozoroval, sprvu som si myslel, že ide práve o lietadlo. Satelit blikal ako stroboskop, žiadne dlhé záblesky, len séria kratučkých, rýchlo sa opakujúcich blikov rôznej jasnosti. Dobre si to možno všimnúť aj na horeuvdenej fotografii, ktorú som urobil 11. júna 2015 o 22:22 SELČ. Na 25 sekundovej expozícii je zaznamenaný prelet tohto satelitu, ktorý tvorí šnúra kratučkých bliknutí - od slabých, ledva viditeľných až po jasné, ktoré dosahovali záporné magnitúdy (tri najjasnejšie sú označené šípkami). Medzi jasnejšími bliknutiami je kvázi-perióda asi dve sekundy, nie je však konštantná a vždy je medzi ne "vložené" aj slabšie bliknutie. Zaujímavé je aj to, že k sérii jasných bliknutí nedochádza počas celého preletu satelitu, ale len krátky úsek na zostupnej časti jeho trajektórie vo výške okolo 50°.  Na serveri satobs.org som zistil, že tento satelit takéto správanie vykazuje už asi rok, pričom dôvod nie je známy. Čína o ňom nič nezverejnila (ide totiž o vojenský projekt), očividne sa však niečo stalo, satelit je mimo kontroly a veľmi rýchlo rotuje.

A čo vlastne o samotnom satelite Yaogan-6 skutočne vieme? Odštartoval 22. apríla 2009 z kozmodrómu Tchaj-jüan, pričom podľa stručného oficiálneho prehlásenia išlo o družicu určenú k diaľkovému prieskumu pre účely poľnohospodárstva, lesníctva a tak podobne. Určite však ide o neúplné, až zavádzajúce informácie a družice rady Yaogan sú tak vlastne obdobou sovietskych satelitov Kosmos. Ide totiž o plne vojenské satelity, ktoré sa rozdeľujú do niekoľkých kategórií - jednak ide o družice pre optický prieskum, potom pre elekronický prieskum (typu NOSS) a nakoniec pre radarový prieskum. A o Yaogane 6 sa predpokladá práve tento účel. A práve veľká radarová anténa SAR je pravdepodobne aj hlavným zdrojom jasných zábleskov rotujúceho satelitu, sekundárne bliknutia potom pochádzajú či už od tela satelitu, alebo od jeho solárnych panelov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára